EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

7 фільмів про біг: підбірка, яка мотивує, від Анастасії Голобородько

7 фільмів про біг: підбірка, яка мотивує, від Анастасії Голобородько

​​Якщо вам потрібна була мотивація, аби почати бігати - ось вона. Анастасія Голобородько – сертифікований нутриціолог, спікер освіти в їжі та фуд-терапевт – у своєму телеграм-каналі створила підбірку фільмів про біг. 

Нутриціологиня радить їх подивитися перед марафоном, для мотивації у тренуваннях, для гарного стусану перед «з понеділка почну» пробіжкою і просто всім любителям кіно про бігунів будь-якого рівня підготовки. 

🎬 Фінішна пряма (La Ligne droite)

Фільм про сліпого спортсмена Янніка та колишню спортсменку Лейлу, яка тільки-но вийшла з в'язниці. Їй і йому все треба починати з нуля, і вони допомагають один одному. Звичайно, герої закохуються один в одного, а паралельно намагаються досягти бажаних спортивних результатів та перемогти у змаганнях. Протягом фільму ви перебуваєте на межі, коли хочете пошкодувати героїв, але натомість співпереживаєте разом із ними кожному повороту подій. Фільм отримав спірні оцінки критиків. Але на спільний дует Лейли та Янніка, гарні бігові кадри та на європейську подачу історії кохання дивитися варто.

🎬 Фінішна пряма (La Ligne droite)

Префонтейн виграв. Навіть якщо програв. Джаред блискуче зіграв роль великого атлета, а режисер не зробив ставку на те, щоби прославити образ спортсмена. Це історія-шлях від звичайного стадіону до Олімпійських ігор. Історія драматичного життя легендарного спортсмена, якому не було рівних на біговій доріжці свого часу. Для нього не існувало непорушних кордонів та недосяжних рекордів. Але сонце олімпійського золота жорстоке до тих, хто підлітає до нього надто близько.

🎬 Самотність бігуна на довгі дистанції (The Loneliness of the Long Distance Runner)

Британська картина середини минулого століття, яка розповідає про Коліна Сміта, юнака, засудженого після пограбування булочної до перебування у виправній школі. Це фільм про свободу та вибір, про правильність прийняття рішень. Красиві пейзажі та довгі одиночні бігун кроси. Директор школи вірить у реабілітаційні можливості спорту і, дізнавшись, що Колін – природжений бігун, умовляє його тренуватися, щоб мати можливість брати участь у місцевих змаганнях, що забезпечить йому особливі привілеї у разі перемоги. Більшість фільму зайнята тренуваннями Коліна, під час яких він і згадує про події, людей і взаємини з ними, які привели його до такого результату.

🎬 Біжи, товстун, біжи (Run Fatboy Run)

Бігуни та шанувальники Самона Пегга шукають у ньому різне, але здебільшого залишаються вкрай задоволеними після перегляду. «Біжи, товстун, біжи» одночасно і смішний, і зворушливий фільм про біг, сімейні проблеми та можливості. Це Лондонський марафон, тисячі ніг біжать Набережною Темзою. Дві з них належать не дуже спортивному невдасі Деннісу Дойлу. Він біжить для того, щоб знову завоювати повагу (а, можливо, і любов) Ліббі – матері його дитини, яку він кинув біля вівтаря. Чи зможе він завоювати її знову? А чи зможе попрацювати над собою, визнати помилку та стати кращою? Зможе. Тому що Шон біжить марафон заради мети.

🎬 Марафон (De marathon)

Фільм дуже докладно описує будні марафонця. Коли ти стаєш бігуном, довкола тебе все змінюється. Але коли ти стаєш бігуном-марафонцем, ти змінюєш світ довкола себе сам. Невелика автомайстерня в старій частині Роттердама ось-ось збанкрутує через борг у 40000 євро до податкової інспекції. Її працівники – купка невдах: Лео, Ніко, Кіс та власник Джерард, і вони, ймовірно, не зможуть знайти роботу в іншому місці.Розуміючи це, герої фільму вигадують божевільний план порятунку гаража: вони візьмуть участь у знаменитому марафоні Роттердама і отримають за це багато грошей. Проблема лише одна – щоб отримати гроші спонсорів, потрібно фінішувати. Отже, пробігти повну дистанцію. І гумор, і драма, і ідея – це все є в хорошому європейському фільмі «Марафон».

🎬 Витривалість (Endurance)

Документальний фільм про кенійських бігунів. Конкретніше – біографічна стрічка про ефіопського стаєра та марафонця Хайла Гебреселассі, в якій зібрано кадри тренувань, забігів, інтерв'ю з друзями, тренерами та родичами Хайле, які розповідають про його шлях від ефіопської доріжки до нагород.

🎬 Сара віддає перевагу бігу (Sarah prefere la course)

Сара - молода бігунья на середні дистанції. Її життя круто змінюється того дня, коли їй пропонують місце в кращому університетському легкоатлетичному клубі в Монреалі, далеко від рідного Квебеку. Мати не хоче матеріально підтримати доньку, побоюючись, що подібна пригода згубно позначиться на її житті та здоров'ї. Незважаючи ні на що, Сара їде до міста разом зі своїм другом Анатолем і виходить за нього заміж у наївній надії отримати найкращі відсотки за кредитом та державні стипендії. Весілля виявляється не таким, як вони представляли його у свої 20 років. А фільм на цьому перестає бути про біг. Картина отримала номінацію на Канському кінофестивалі. Праця та тренування молодої бігунки, складний характер та життєві обставини – не найлегша, але одна з найкрасивіших сучасних картин про біг.