EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Чи справді чоловіки краще грають у футбол, ніж дівчата: все залежить від упереджень

Чи справді чоловіки краще грають у футбол, ніж дівчата: все залежить від упереджень

Попри те, що за останні понад 100 років відбувся великий прогрес у сфері прав жінок, гендерна нерівність і донині залишається актуальною проблемою, зокрема для спортсменок. Зокрема, досі існує й безліч стереотипів щодо так званого поділу спорту на “чоловічий” та “жіночий”.

Тож дослідники з університетів Ставангера, Цюриха та Південної Юти провели експеримент, де 600 учасників мали оцінити гру футболістів та футболісток, не знаючи їхньої статі. Відтак спробували відповісти на запитання, чи справді чоловіки грають у футбол краще за жінок. Спойлер – усе залежить від ваших упереджень. 

Про це пише норвезький науковий журнал Sciencenorway.no з посиланням на дослідження

Журналісти зауважили, що цьогорічний фінал чемпіонату світу з футболу серед жінок став рекордним за продажами квитків і кількістю глядачів у всьому світі. 

Однак дослідники пишуть, що чоловічий футбол все ще "досягає кращих результатів, ніж жіночий". Тому вони вирішили перевірити, чи справді ці дані пов’язані з різницею у якості гри жінок та чоловіків. 

Деталі експерименту 

Понад 600 учасникам експерименту показали короткі відеоролики футбольних матчів жіночих і чоловічих клубів та національних збірних у 2019 році. Спершу дослідники показували відео з чітким зображенням, де було легко визначити стать гравця. Тоді учасники опитування оцінили чоловічу гру краще за жіночу. 

Проте коли дослідники показали інше відео, з нечітким зображенням, де визначити стать гравця було неможливо, респонденти оцінили якість гри як рівну.

Перший та другий відеоролик – порівняння

Перший та другий відеоролик – порівняння

На сприйняття жіночого спорту впливають упередження

Доцент з Університету Ставангера Корнел Несселер пояснив, що упередження і стереотипи впливають на сприйняття якості жіночого футболу. Він наголосив, що суспільство загалом недооцінює жіночий спорт. На сприйняття жіночого спорту впливають упередження

"Коли респонденти не могли визначити стать гравців, вони оцінювали якість гри як однакову. Як тільки вони могли визначити стать гравців, вони оцінювали чоловіків краще, ніж жінок", – мовиться в пресрелізі дослідження.

Дослідник вважає, що така динаміка може бути пов’язаною з тим, що люди звикли сприймати, що чоловіча гра “якісніша”, ніж жіноча. Водночас Несселер зауважив, що це не є правдою в багатьох випадках. 

Він вважає, що це може бути пов'язано з тим, що ЗМІ приділяють надмірну увагу чоловічим спортсменам і командам, а також з тим, що чоловічі види спорту описуються як більш видовищні, ніж жіночі. 

Це може призвести до того, що аудиторію навчать вважати, що спортсмени-чоловіки дотримуються вищих стандартів, хоча це може бути зовсім не так, наголосили дослідники.

Невдовзі читайте на нашому сайті інтерв’ю з Володимиром Панченком – тренером, який поширює та сприяє розвитку жіночого футболу та футзалу в Україні. 

United by Sportпопуляризує жіночий спорт

Громадська організація “Об’єднані спортом” переконана, що час позбавлятись стереотипів, які існують. 

Тому завдяки нашій програмі "Дівчата та жінки у спорті" ми прагнемо зробити вагомий внесок у розвиток жіночого спорту, зокрема футболу, в Україні, розкриваючи потенціал та сприяючи підвищенню рівності у цьому виді спорту та обізнаності суспільства про різноманіття та інклюзію в спорті.

Детальніше про програму "Дівчата та жінки у спорті"

Програма для дітей, дівчат-підлітків та тренерів, розроблена з метою пропагувати та забезпечити доступність та рівні можливості до спорту та фізичної активності для всіх, незалежно від статі віку чи фінансових можливостей. Фокус програми – розвиток дівочого спорту, гендерно-рівних підходів в різних видах спорту, зокрема футболу, які традиційно розглядаються як "нежіночі”. Усе це завдяки комунікаційній підтримці проєкту, розширення тренерського потенціалу, та позитивним прикладів та рольовій моделі наставників та спортсменок.

Мета програми – вплинути на розвиток гендерно-рівного інклюзивного та безбарʼєрного спорту в країні. Підвищити якість здоровʼя дівчат, за рахунок їхньої більшої інтеграції в спорт та фізичну активність.