EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

До Дня тенісу про українок, які увійшли до 35 найкращих тенісисток світу

До Дня тенісу про українок, які увійшли до 35 найкращих тенісисток світу

Всесвітній день тенісу (World Tennis Day) – це міжнародне свято тенісу, яке відзначається щороку у перший понеділок березня. День був вперше встановлений у 2013 році і визнаний Міжнародною федерацією тенісу (ITF).

Всесвітній день тенісу покликаний популяризувати теніс, заохочувати людей долучатися до гри, а також відзначати такі цінності цього виду спорту, як спортивна майстерність, дисципліна та щоденна робота, орієнтована на результат. Цей день відзначається по всьому світу такими заходами, як тенісні турніри та виставки для людей різного віку та рівня підготовки.

Однією з ключових цілей Всесвітнього дня тенісу є популяризація користі тенісу для здоров’я. Теніс – це вид спорту, який забезпечує тренування всього тіла, покращує здоров’я серцево-судинної системи, розвиває зорово-моторну координацію та рефлекси. Це вид спорту, яким можна займатися в будь-якому віці, і яким можна насолоджуватися як на змаганнях, так і для корисного дозвілля.

Тож до цього дня United by Sport розповість про 5 українок, які вперше в історії увійшли до 35 найкращих тенісисток світу. Мовиться про Еліну Світоліну, Марту Костюк, Даяну Ястремську, Ангеліну Калініну та Лесю Цуренко.

Еліна Світоліна

Перша в історії українська тенісистка, якій вдалося дістатися до третього рядка світового рейтингу WTA. Цю позицію вона займала у 2017 і 2019 роках.

У 12 років юна спортсменка увірвалася в десятку найкращих дітей – тенісистів Європи, а батькам і тренерам стало зрозуміло, що вони вирощують майбутню — ню зірку.

Станом на середину сезону 2023 року 37 разів вигравала у тенісисток, що перебували у топ-10 рейтингу WTA на момент гри, зокрема 7 разів у поточних перших ракеток, а також загалом 46 разів перемагала 12 тенісисток, що колись займали позицію першої ракетки світу.

Еліна Світоліна

Еліна Світоліна

Марта Костюк

У чинному рейтингу WTA Костюк посідає 39-те місце та є четвертою ракеткою України. У 2023 році Марта встановила рекорд за найкращим результатом у світовому заліку тенісисток: у серпні посіла 32-е місце.

Одна з трьох українок, що подолали стартові чотири кола на Australian Open-2024 (разом з Еліною Світоліною та Даяною Ястремською).

Марта Костюк

Марта Костюк

Даяна Ястремська

Впродовж кар'єри виграла три одиночні турніри WTA. Найкращим результатом Ястремської у рейтингу WTA було 21-ге місце, яке вона займала у 2020 році.

Напередодні старту Australian Open-2024 Ястремська займала 93-тє місце. Після виходу у чвертьфінал турніру в режимі онлайн Даяна піднялась уже на 51 рядок і займає 42-ге місце.

Даяна Ястремська

Даяна Ястремська

Ангеліна Калініна

Колишня перша ракетка України. На рахунку Калініної три фінали турнірів WTA, одна перемога: на "челленджері" у Ліможі у 2022-му. Останній фінал українка провела у Римі у 2023 році, де поступилася представниці Казахстану Єлєні Рибакіній.

При цьому Калініна здобула 15 титулів на турнірах ITF. Найуспішнішим для українки став 2021 рік — п'ять трофеїв.

Калініна стала третьою українською тенісисткою, що подолала стартовий раунд турніру WTA1000 у Досі — крім неї це вдалося Марті Костюк та Лесі Цуренко. Проте ця перемога стала для Калініної також й історичною.

27 лютого 2023 року Калініна увійшла у ТОП-30 тенісисток, посівши 29 сходинку.

Ангеліна Калініна

Ангеліна Калініна

Леся Цуренко

4-разова чемпіонка турнірів WTA: у 2015-му у Стамбулі, у 2016-му в Гуанчжоу, а також двічі в Акапулько — у 2017 та 2018 роках.

Найвище місце в рейтингу WTA — 23-тє (лютий 2019 року). Наразі посідає 31-й рядок. Найкращий результат на рівні Грендслемів — чвертьфінал US Open 2018 року. На початку 2024-го виступить на Australian Open.

Найвище місце в рейтингу WTA — 23-тє (лютий 2019 року). Наразі посідає 31-й рядок.