EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Крок до рівності: засновниця United by Sport стала координатором розвитку жіночого футболу у ФАСК

Крок до рівності: засновниця United by Sport стала координатором розвитку жіночого футболу у ФАСК

Засновниця та президентка ГО “Обʼєднані спортом” Анжела Фокіна увійшла до складу Футбольної асоціації студентів м. Києва. За це призначення одноголосно проголосували всі члени ФАСК. Анжела очолить та стане координатором розвитку нового вектору для асоціації, а саме розвитку жіночого футболу.

Цей крок організацій назустріч подоланням бар'єрам, з якими зіштовхується жіночий футбол в Україні, а також ще одна можливість розкрити потенціал цього виду спорту. А для студентів та молоді – можливість продовжувати свій спортивний шлях, активно проводити дозвілля, а також розкрити потенціал та підтримувати фізичне здоровʼя.

"Студентський спорт є ланкою між масовим спортом та спортом вищих досягнень. Для багатьох талановитих дітей він також є гарною можливістю продовжити своє спортивне життя. Одним із важливих напрямків, який має активно розвиватись це жіночий футбол, який має величезний потенціал, і ми прагнемо його максимально розкрити. Створення комітету та залучення ідей Анжели дозволить нам системно підходити до розвитку студентського жіночого футболу, залучати до нього більше дівчат, покращувати умови для тренувань та змагань," 
– наголосив Вадим Місюра.

Створення комітету з розвитку студентського жіночого футболу закладів вищої освіти (ЗВО) допоможе Анжелі та команді “Обʼєднані спортом” реалізувати більше соціальних проєктів у межах стратегії гендерно-рівних прав у спорті та соціальної інтеграції дівчат. 

Важливо, що комітет обʼєднав лідерів думок та активних представників розвитку жіночого футболу, таких як Василь Гончарук – керівник "Футбольної асоціації" м.Києва, який очолить комітет ФАСК .

Анжела Фокіна підкреслила, що тема розвитку жіночого футболу в Україні почала активно розвиватись. Березень став символічним місяцем старту змін у цьому векторі, коли УАФ анонсував створення експертної групи із забезпечення гендерної рівності у футболі

Саме зараз важливо обʼєднувати експертів, організації зі спільною метою підтримки жіночого спорту та футболу зокрема. І завдяки цьому ми досягнемо ще більшого залучення дівчат у спорт та фізичну активність, а також подолання стигм. 

​​"Обʼєднані спортом” стали одними з перших, хто активно почав просувати жіночий спорт в Україні протягом цього року. Ця тема особливо важлива зараз, коли дівчатам та жінкам дуже потрібна підтримка та соціальна інтеграція у всі сфери життя, особливо спорт. Ми хочемо, аби якомога більше спортивних ініціатив, зокрема, для жінок, розвивалось і в регіонах, де це не так популярно. Моє завдання – розвивати цей напрямок і шукати шляхи для просування жіночого футболу та футзалу, і при цьому захопити інші види спорту. Кожен підліток, студент, дитина може знайти, що йому найбільше подобається і що стане для нього близьким,"
 – зазначила Анжела Фокіна.

І додала, що більшість студентської молоді – дівчата, тому для цієї цільової аудиторії потрібно створити належні умови для занять спортом та фізичною активністю. А серед основних цілей ГО “Обʼєднані спортом” – зробити фізичну активність трендом серед молоді.

Які проблеми розвʼяже новий комітет

Попри значний потенціал, розвиток жіночого футболу в Україні та Києві зокрема зіштовхується з низкою проблем:

  • Погіршення стану здоров'я: За даними МОЗ України, за останні роки рівень захворюваності серед дівчат 15-17 років значно зріс.
  • Недостатньо можливостей для розвитку: У багатьох ЗВО немає жіночих футбольних команд, а ті, що існують, часто не мають належних умов для тренувань та змагань.
  • Стереотипи та упередження: Існує стереотип, що футбол – це “не жіночий” вид спорту.
  • Відсутність тренерів та інфраструктури: Жіночі команди часто не мають кваліфікованих тренерів та необхідної інфраструктури. За даними Центру ліцензування української асоціації футболу в Україні є 1094 тренери з чинним дипломом.З них: 1075 чоловіків та 19 жінок, 21 з них мають ліцензію для футзалу – всі вони чоловіки й жодної жінки.
  • Необхідність популяризації: Жіночий футбол потребує кращої популяризації, щоб залучити більше дівчат до цього виду спорту.

Наведемо декілька цифр:

  • Кількість дівочих команд, які беруть участь у змаганнях: 146 (з них 20 належить до професійних клубів і 36 – до непрофесійних, інші команди – до ДЮСШ та інших спортивних закладів).
  • Кількість секцій дівочого футболу: 202 (серед них і секції, які при клубах) + 44 секції за проєктом УЄФА.
  • Кількість жінок-тренерок, які отримали "С"-диплом УАФ: 160 (за всі роки впровадження, з них за 2022 рік – лише 17).
  • Кількість жінок, які отримали сертифікат лідера масового футболу: 1670 (з них за 2022 рік – 127).

Що відомо про “Об‘єднані спортом”

“Об‘єднані спортом” – громадська організація, яка має на меті популяризувати здоровий спосіб життя українців через доступ до сімейного спортивного дозвілля та фізичної активності як дітей, так і дорослих, доступу до безбарʼєрної привабливої спортивної інфраструктури та інноваційних підходів. 

Організація сприяє фізичній активності та спорту для всіх верств населення, попри фізичні здібності або матеріальні можливості.

Програми ГО "Обʼєднані спортом" спрямовані на допомогу вчителям фізичної культури, дітям з деокупованих територій та лінії вогню, дітям військових, дівчатам та жінкам у спорті, дітям з інвалідністю, дітям, які перебувають в інтернатних закладах, молоді та студентам.

Що треба знати про ФАСК?

Футбольна асоціація студентів м.Києва (ФАСК) була заснована у 1999 році як громадська організація, яка мала на меті сприяти розвитку та розбудові студентського футболу та футзалу в м. Києві. У межах стратегії сталого розвитку завжди у пріоритеті була підтримка дівчат у спорті.