EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Спортивне орієнтування: що треба знати про цей вид спорту і чому він важливий для дітей

Спортивне орієнтування: що треба знати про цей вид спорту і чому він важливий для дітей

Спортивне орієнтування стає все популярнішим серед українців. Замість традиційного тренування у фітнес-залах, люди обирають спробувати спортивне орієнтування як спосіб підтримувати фізичну активність та розвивати навички навігації в природному середовищі.

Тож що таке спортивне орієнтування, що треба про цього знати, кому підходить і чому цей вид спорту важливий для дітей – читайте у матеріалі від United by Sport. 

Що таке спортивне орієнтування

Спортивне орієнтування – це не лише вид спорту, але й експедиція у світ пригод та відкриттів. Учасники змагаються, переходячи від одного контрольного пункту до іншого, використовуючи лише карту та компас. Це дозволяє не тільки тренувати фізичну активність, але й розвивати навички навігації та стратегічного мислення.

Спортсмени отримують можливість об'єднати фізичні вправи з вивченням природи та азартом змагань. Спортивне орієнтування стає не лише способом активного відпочинку, але і знахідкою для тих, хто шукає нестандартні та цікаві способи тренувань.

Ось декілька цікавих фактів про спортивне орієнтування:

  • Вид спорту, що веде свою історію з XIX століття.
  • Розвинений у 80 країнах світу.
  • Представлений на Всесвітніх іграх.
  • Є обов'язковим навчальним предметом у школах Швеції, Фінляндії, Данії, Норвегії.

В Україні цей вид спорту набуває особливого розквіту завдяки ініціативам та спортивним заходам. Він також увійшов у Шкільні ліги, які наразі активно просуваються з метою залучення більшої кількості дітей до фізичної активності.

За словами експертів, спортивне орієнтування не лише розвиває фізичну активність, але й сприяє формуванню командного духу та розширенню кола однодумців. Цей вид спорту об'єднує людей різного віку та інтересів. Ба більше, вчить, як розвивати навички навігації у природному середовищі.

Переваги спортивного орієнтування для здоров'я та дітей

Спортивне орієнтування сприяє загальному фізичному розвитку, покращує витривалість та координацію рухів. Також цей вид спорту стимулює розвиток ментальних навичок, таких як стратегічне мислення, концентрація та прийняття швидких рішень.

Особливо цей вид спорту дуже важливий для дітей у час повномасштабної війни, адже навчить їх:

  • швидко приймати рішення; 
  • орієнтуватися на території; 
  • визначати небезпечні зони; 
  • вміти володіти орієнтуванням на території та шукати безпечні, оптимальні маршрути (наприклад, навіть під час повітряної тривоги, діти швидко з опануванням емоцій, можуть знайти правильний вихід).

Увага! Зараз, через війну в Україні, більша частина держави непридатна для проведення занять та змагань зі спортивного орієнтування. Адже крім тимчасово окупованих територій, на звільнених ділянках різних областей є вибухонебезпечні предмети, які ще довго будуть перешкодою для занять улюбленим видом спорту. Тому важливо навчити дітей, як поводитись у небезпечних зонах та визначати їх.

Спортивне орієнтування в Україні

Перший чемпіонат України з орієнтування пройшов у травні 1963 у м. Каневі, але після утворення незалежної держави спортивне орієнтування в Україні, у зв’язку з настанням економічної кризи й різким зменшенням фінансування спортивних закладів, виявилося на межі розвалу. З часом, завдяки зусиллям ентузіастів, міжнародні змагання зі спортивного орієнтування завітали й до України. І зараз цей вид спорту набуває нової популярності.

Адже спортивне орієнтування – це не лише тренування для тіла, але і засіб для формування здорового життя. Змагання та тренування стають можливістю для людей випробувати себе, відкрити нові горизонти та знайти нових друзів у цьому унікального виду спорту.

Вже незабаром ми разом із партнерами проведемо майстер-класу зі спортивного орієнтування. Слідкуйте за оновленням та новинами у наших соцмережах:

Facebook 
Instagram