EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Як обрати спорт для дитини та підготувати її до першого тренування: корисні поради

Як обрати спорт для дитини та підготувати її до першого тренування: корисні поради

Обрати спорт для дітей, вселити в них любов до активного дозвілля та здорових звичок з раннього віку – завдання усіх сучасних відповідальних батьків.

У своїх програмах громадська організація United by sport прагне допомогти якомога більшій кількості українців прищепити здоровий спосіб життя та популяризувати його через доступ до безбарʼєрної привабливої інфраструктури, до сімейного спорту та фізичної активності як дітей, так і дорослих. Відтак сприяти фізичній активності та спорту для всіх верств населення, попри фізичні здібності або матеріальні можливості.

Ми віримо, що заняття фізичною культурою та спортом можуть стати інструментом для подолання соціальних конфліктів, підтримки соціалізації та захисту дітей. Однак, на жаль, не всі діти мають однаковий доступ до спортивних занять. Тому у своїх програмах та проєктах ми прагнемо створити умови для рівного доступу до спорту та освіти для українців, попри їхній соціальний статус, місце проживання чи зовнішні перешкоди.

Якщо не знаєте, з чого почати і як обрати спорт для дітей – читайте у матеріалі громадської організації United by sport.

Як правильно обрати спорт для дітей / Фото UBS

Як правильно обрати спорт для дітей / Фото UBS

Професійний чи аматорський? 

У час, коли у наше життя активно увійшли технології та смартфони, молоде покоління може стати малорухливим і апатичним. Йому потрібна іскра, каталізатор, щоб розпалити вогонь і підштовхнути до досягнення більшого, ніж бездумне витрачання часу у віртуальному просторі.

Спорт є засобом об'єднання та розв'язання культурних та соціальних проблем, а найголовніше – впливає як на фізичне, так і на ментальне здоровʼя дітей.

Тож який обрати спорт для дітей: професійний чи аматорський? Це рішення, яке вплине на фізичний, розумовий та емоційний добробут дитини. Тому потрібно ретельно обмірковувати та врахувати такі моменти:

  1. Вік. Якщо дитина ще маленька, можливо, доцільніше обрати аматорський вид спорту, який дасть їй змогу розвивати навички в комфортному темпі. Однак з часом ніщо не заважає перейти на професійний рівень, якщо дитина цього захоче.
  2.  Стан здоров'я. Це питання ризиків, медичних показань, фізичних параметрів і тілесної конституції, яке ми проаналізуємо окремо.
  3. Схильність. Важливо підібрати вид спорту за інтересами та темпераментом дитини. Якщо вона пристрасно захоплена конкретною дисципліною, варто розглянути можливість займатися нею професійно.
  4. Ресурс. Професійний спорт вимагає самовіддачі, вкладень часу і сил. Потрібно бути впевненим не тільки в готовності дитини взяти на себе таке навантаження, а й у здатності батьків впоратися з новими зобов'язаннями фінансово та морально.

Це базові чинники, на які слід звернути увагу під час вибору спорту для дітей.

Правильний вік

 Відштовхуючись від віку, потрібно аналізувати, який вид спорту вибрати для дитини. Хороша новина в тому, що медики та психологи одноголосно радять починати займатися фізичною активністю якомога раніше. Однак необхідно пам'ятати, що деякі види спорту можуть бути більш придатними для дітей залежно від їхнього віку, фізичного розвитку та загального стану здоров'я.

До 6 років рекомендуються неорганізовані ігри й такі види спортивного дозвілля як біг, стрибки та лазіння. У цьому віці організовані заняття спортом можуть бути занадто впорядковані й не давати можливості для творчості та дослідження. У віці від 6 до 9 років діти можуть почати займатися більш дисциплінованими видами спорту, такими як:

  •  футбол, хокей, волейбол, баскетбол тощо; 
  • плавання, веслування, ковзанка, велоспорт;
  • метання, спринт, стрибки з жердиною;
  •  гімнастика, акробатика, батут;
  • бокс, кікбоксинг, дзюдо, самбо та ін.

Важливо обирати такі секції, які дають змогу розвинути низку корисних навичок, а також роблять акцент на веселощах та участі, а не на змаганні. Не зайвим буде заздалегідь проконсультуватися з тренером, як підготувати дитину до тренування.

У період 10-12 років діти можуть перейти до спеціалізації у певному виді спорту, якщо в них проявляються до нього здібності або інтерес. Проте має сенс продовжувати приділяти увагу загальному фізичному розвитку та різноманітним активностям, щоб запобігти травмам від перевантаження і вигорання.

Види спорту для хлопців та дівчат / Фото UBS

Види спорту для хлопців та дівчат / Фото UBS

Вибір тренера

Розібравшись із тим, як вибрати відповідний вид спорту для дитини, залишилося не помилитися з наставником. Така людина має бути доброзичливою і чуйною, але водночас твердою, випромінюючи спокій і впевненість у кожній дії.

На плечі тренера лягає не тільки підготовка дитини до тренування і передача знань, а й виховання характеру. Професійний спортивний наставник уміє мотивувати, дисциплінувати, бути прикладом для наслідування, надихаючи дитину прагнути до вдосконалення та підштовхуючи її до повної реалізації свого потенціалу.

У межах програм United by Sport ми прагнемо залучити дітей до різних видів спорту, аби кожна дитина обрала те, що їй до вподоби.

Підтримка і мотивація

Після того, як обрали вид спорту та тренера, у батьків може виникнути питання – а як підготувати дитину до тренування? Дітям потрібна велика мотивація, щоб займатися будь-якою діяльністю, яка вимагає зусиль. Як батьки ви несете відповідальність за те, щоб молоде покоління вело здоровий спосіб життя, соціалізувалося і ставало самостійним. Але як надихнути юний розум на радість фізичних вправ, особливо якщо він схильний віддаватися задоволенням байдикування?

Відповідь ховається в мистецтві переконання. Недостатньо просто наказати займатися фізкультурою – спочатку потрібно пояснити її важливість і користь. Ви маєте дати зрозуміти, що спорт – це не рутина, а скоріше засіб для розкриття особистісного потенціалу, весела і вартісна справа. Тільки тоді підготовка дитини до тренування не завдасть опікунам чи батькам жодних труднощів.

Медичні показання

Перед тим, як з'ясовувати, який вид спорту вибрати для дитини, розумно проконсультуватися з лікарем. Людське тіло – це складна і тонка машина, здатна на великі подвиги в силі та витривалості, але водночас вразлива до травм і навантажень.

Під час підбору виду спорту необхідно враховувати індивідуальні особливості кожної дитини, її фізичні можливості та обмеження, а також потенційні ризики, пов'язані з цим видом діяльності.