EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Як займатися спортом взимку: 5 найпопулярніших фізичних активностей

Як займатися спортом взимку: 5 найпопулярніших фізичних активностей

Зимові канікули та період різдвяних та новорічних свят – це чудова можливість залишатися активними та здоровими. Для цього існує безліч варіантів фізичних активностей. Про них ми розповімо у нашому матеріалі від United by Sport.

Науковці стверджують, що всього 30 – 40 хвилин фізичних вправ на день можуть позитивно впливати на ваше здоров'я та настрій. Фізична активність не лише зміцнює організм, але й позитивно впливає на роботу мозку, пам'ять та загальний стан організму.

І якщо у вас є якісь сумніви на кшталт "тренуватися взимку на вулиці вже не вийде", сміливо їх відкидайте. Ще і як вийде – як дорослим, так і дітям! До того ж заняття фізичними вправами на вулиці можуть бути цікавішими, ніж заняття у приміщенні. 

Однак насамперед поговоримо про те, як саме займатись руховою активністю та спортом взимку без шкоди для здоровʼя. Фітнес-тренерка Юлія Коваль розробила поради, які підходять усім.

  • Одягайте правильний одяг

Зимова спортивна форма повинна бути багатошаровою. Перший шар – щільно прилягає до тіла і відводить вологу. Для цього використовуйте термобілизну. Другий – утримує тепло. І насамкінець – верхній одяг, що захищає від снігу і дощу. Не забувайте також про шарф і рукавички.

  • Розминайтеся вдома

Під час зимових тренувань важливо дотримуватися балансу – м’язи повинні бути розігрітими, але при цьому ви не маєте сильно пітніти. Найкращий варіант зробити розминку вдома. Але, головне, не перестаратися – якщо вийти на вулицю в мокрому одязі, можна захворіти. Аби м’язи не охололи, пробіжіться до тренувального майданчика, а вже потім робіть основні вправи.

  • Обирайте нескладні вправи

Вирішили розпочати з бігу? Тоді використовуйте очищені від снігу і льоду асфальтовані доріжки, щоб не травмувати ноги. Не забувайте прикривати обличчя шарфом та слідкуйте за темпом дихання, щоб холодне повітря не різало легені. Важливо – вдих робити носом, видих носом або ротом.

  • Пийте багато води

На відміну від літа, взимку нам не дуже хочеться пити, потреба в рідині зберігається. До того ж під час занять спортом ви неминуче втрачаєте воду разом з потом, і її запас необхідно поповнювати. Пийте воду кімнатної температури або теплий (але не гарячий) чай. 

5 варіантів зимових спортивних занять

Фізичні заняття взимку настільки різноманітні, що кожен може вибрати собі той вид спорту, який йому найбільше підходить за різними параметрами. Для тих, хто шукає веселі та корисні фізичні активності, ось п'ять найпопулярніших видів спорту цієї зими:

1. Пробіжки

Всі звично сприймають бігунів у теплу пору року. Але й узимку цей вид спорту не варто забувати. Свіже повітря, зимовий пейзаж, спокійний біг приносять психоемоційну насолоду, гарний настрій, зміцнюють імунітет та покращують здоров'я. Головне – правильно вибрати екіпірування. А для дітей це чудова можливість соціалізуватись та провести час на свіжому повітрі.

2. Санки

Катання на санчатах не потребує особливих навичок, спеціальної фізичної підготовки. Стрімкий спуск із гори заряджає тіло, підіймає настрій, бадьорить, зміцнює здоров'я. Катання на санчатах під силу навіть маленьким дітям!

3. Лижі

Лижі та ковзани – альтернативний варіант тренувань. Немає нічого кращого, ніж провести вихідний активно – з катанням на лижах, сноуборді чи санчатах. Або ж зібратися пограти в хокей чи просто покататися на ковзанах. Це не лише хороше аеробне навантаження, а й чудовий шанс урізноманітнити спортивні заняття, що дуже важливо для збереження інтересу і мотивації.

Лижний спорт різноманітний. Це можуть бути гірські лижі, біг на лижах або катання на лижах за містом всією сім'єю чи з однокласниками. Катання на лижах – гармонійне навантаження на багато органів:

  • кровоносну систему;
  •  серце;
  • м'язи та суглоби;
  • органи дихання;
  • метаболізм.

4. Ковзани

Сучасна молодь любить кататись на роликах. Взимку цей спорт цілком замінять ковзани. Катання на них також є прекрасним кардіотренуванням, розвиває вестибулярний апарат, впливає на всі групи м'язів, загартовує. Головне – підібрати захисне екіпірування та тренера, який навчить тримати рівновагу. На ковзанах можна грати в хокей, займатися фігурним катанням, бігати та просто плавно ковзати по блакитному льоду.

5. Спортивний зал

Коли температура повітря опускається нижче -15°C, значно підвищується ймовірність захворіти. Тож коли на вулиці буде дуже морозно, тренуйтеся вдома чи у спортивному залі. 

До речі, щоб допомогти вам обрати спорт для дітей та підготувати їх до перших тренувань, ми підготували корисні поради. Знайдете їх на нашому сайті за цим посиланням. Діліться своїми зимовими активностями та позначайте нашу сторінку @UnitedySport у своїх соцмережах!