EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Жінки у баскетболі: сприяння рівності на прикладі країн світу та неочікувані факти

Жінки у баскетболі: сприяння рівності на прикладі країн світу та неочікувані факти

ГО “Обʼєднані спортом” у своїх програмах та проєктах приділяє велику увагу до гендерно-рівного спорту, зокрема, ролі жінок спорті. У наших попередніх матеріалах ми говорили про важливу роль дівчат у футболі. Світ баскетболу – не виняток. 

На офіційному веб-сайті Міжнародної баскетбольної федерації (FIBA), звертають увагу на історії та досягнення жінок у світі баскетболу. Вона висвітлює роль жіночого баскетболу у формуванні гравців, тренерів, арбітрів та керівників у баскетбольній галузі.

Особливу увага приділяють і важливості росту популярності жіночого баскетболу та збільшенню інвестицій у цю галузь.

Окремий акцент – на важливості забезпечення рівних можливостей для жінок у баскетболі, а також на підтримці та розвитку лідерських здібностей серед жінок у всіх аспектах гри.

Адже спільні зусилля на рівних правах і можливостях можуть покращити баскетбольну галузь та внести свій внесок у суспільство в цілому.

Цікаві факти з історії жіночого баскетболу

Розглянемо основні аспекти цього виду спорту, які принесли значний внесок у світову спортивну спільноту. Ось декілька цікавих фактів:

  🏀 Жіночий баскетбол виник в кінці 19 століття в Сполучених Штатах, ініційований жіночими спортивними організаціями.

 🏀 Цей вид спорту вперше з'явився на олімпійському етапі під час Літніх Олімпійських Ігор у Монтреалі в 1976 році.

 🏀 Розвиток жіночого баскетболу виходить за межі США, активно розвиваючись в Європі, Азії та Австралії.

Існує кілька професійних ліг і турнірів для професійних баскетболісток:

  • головна північноамериканська ліга – WNBA . 
  • Чемпіонат світу з баскетболу серед жінок ФІБА та Олімпійський баскетбольний турнір серед жінок (вони включають кращі національні команди континентальних чемпіонатів). 
  • У США також популярний Чемпіонат NCAA з баскетболу жіночого дивізіону I. 
  • У жіночій Євролізі беруть участь найсильніші європейські жіночі баскетбольні клуби 

🏀 З появою жіночих професійних ліг, таких як WNBA в США, гравці отримали можливість сприяти популяризації та розвитку жіночого баскетболу.

🏀 З роками жіночий баскетбол переживав зміни у правилах гри, а також акцентував увагу на рівноправ'ї та рівних можливостях для жіночих команд.

Розвиток жіночого баскетболу в Україні

Розвиток баскетболу в Україні розпочинається у 1920 році в Чернігові. При чому в перші роки баскетбол сприймався виключно як жіноча гра (так само як і гандбол).

Якщо говорити про сучасність. Жіноча національна збірна України з баскетболу є чемпіоном Європи 1995 року. Збірна 8 разів грала на європейських першостях, а також представляла Україну на Олімпійських іграх-1996 року в Атланті, де посіла 4 місце. На чемпіонаті Європи-2017 збірна України зупинилась на стадії 1/4 фіналу.

Через російське вторгнення низку клубів жіночого чемпіонату було розформовано, а загальний рівень турніру впав. Переможцем сезону 2022/23 стали баскетболістки «Франківська», які мали у складі дівчаток 13-річного віку.

Роль United by Sport

Жіночий баскетбол – це не лише вид спорту, а й платформа для визнання та розвитку талантів жінок у світі спорту. З кожним роком він продовжує завойовувати серця шанувальників та розширювати свій вплив на глобальній арені. Тоді як ситуація в Україні з жіночим спортом – не така втішна.

Саме тому мета програми громадської організації “Дівчата та жінки у спорті” полягає в створенні умов для повного та рівного розвитку жіночого спорту, забезпечуючи жінкам та дівчатам:

  • гендерну рівність та можливості для активної участі та досягнення результатів у цій галузі;
  •  підвищення ментального та фізичного здоров’я за допомогою спорту;
  • розширення ком'юніті для обміну досвідом;
  • сервіси для участі жінок у спорті

У United by Sport ми вже писали про міфи та стереотипи, які досі існують в спорті, говорили про проблематику та шляхи розвитку жіночого спорту в Україні та виклики у жіночому футболі. Про все це читайте у нашому блозі.

У наступних матеріалах ми продовжимо розповідати про інші види спорту, які вважають “не жіночими”,  аби розвіювати стигми та популяризувати гендерно-рівний підхід.