EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Жіночий спорт в Україні та світі: проблематика та шляхи розвитку від United by Sport

Жіночий спорт в Україні та світі: проблематика та шляхи розвитку від United by Sport

Останні тенденції у світі спорту вказують на важливість активної участі жінок у різних видах спорту. Але одним з наймасовіших лишається – футбол та залучення дівчат та жінок до нього. Одна з найвпливовіших європейських організацій у футболі в Європі, яка і є трендсеттером УЄФА, приділяє особливу увагу цьому питанню. У межах стратегії Сталого розвитку до 2030 року вони фокусуються на заходах рівності та інклюзії, приділяючи окрему важливу роль жіночому футболу. Однак попри те, що за останні понад 100 років відбувся великий прогрес у сфері прав жінок, гендерна нерівність і питання популяризації жіночого спорту і донині залишається актуальною проблемою, а роль спорту у житті жінок – недооціненою.

У цьому матеріалі від громадської організації United by Sport ми зібрали та підготували основну проблематику у цій сфері та шляхи її розвитку.

Роль спорту у житті жінок

Фахівці у сфері жіночого здоров'я переконують, що заняття спортом важливо для жінок. Регулярні тренування не лише зміцнюють фізичне здоров'я, а й покращують ментальний стан, що особливо важливо в умовах війни та соціальних труднощів.

Спорт стає позитивним впливом на дівчат з родин у складних обставинах, надаючи їм альтернативу негативним сценаріям та відволікаючи від ризикованих занять. Крім того, образ успішної жінки-спортсменки може слугувати мотивацією та прикладом для інших дівчат і жінок.

Аналітика та виклики в Україні та світі

  1. Кількість команд та клубів: Україна має 28 жіночих футбольних клубів, порівняно з 64 чоловічими. Дівочих команд – 146, із них 20 - у професійних клубах.
  2. Спортивні секції та тренерки: в Україні існує 202 секції жіночого футболу, але всього 160 жінок отримали "С"-диплом УАФ, який підтверджує рівень підвищення кваліфікації тренерів масового футболу України.
  3. 40% усіх учасників спорту – жінки, однак жіночий спорт отримує лише 4% висвітлення в усіх видах спорту в засобах масової інформації. Це стосується більшості країн світу.
  4. Гравці НБА отримують приблизно в 100 разів більше, ніж гравці WNBA, а середньостатистичний професійний гравець у гольф заробляє у 25 разів більше, ніж жінка. У багатьох видах спорту різниця в оплаті праці чоловіків і жінок нерідко становить мільйони доларів.
  5. Американська організація «Women's Sport Foundation» показала, що до 14 років дівчата кидають спорт вдвічі частіше, ніж хлопці. Однією з причин, чому вони припиняють займатися спортом, є просто відсутність доступу.
  6. Серед найпопулярніших видів спорту у всьому світі залишається футбол, бадмінтон, баскетбол та теніс, навіть попри те, що їх часто трактують як “нежіночі”.

Проблематика та шляхи розвитку жіночого спорту в Україні

  1. Руйнування стереотипів. Суспільні стереотипи й упередження в Україні щодо ролі жінок в спорті, зокрема у футболі, впливають на відсутність їх участі. Традиційні уявлення про "жіночі" та "чоловічі" види спорту можуть бути перешкодою для зацікавлення жінок у футболі. Тому необхідна активна адвокація та освіта для подолання соціокультурних упереджень щодо ролі жінок у футболі.
  2. Медійна прозорість. Невідповідна медійна увага і видимість для жіночих спортивних змагань, зокрема, до футболу може зменшувати зацікавлення та підтримку. Більша увага до чоловічих футбольних змагань часто призводить до нерівного розподілу ресурсів і уваги. Саме тому необхідно забезпечити відповідну медійну увагу та видимість для жіночого футболу.
  3. Підтримка емоційного здоров'я. Війна впливає на емоційний добробут жінок, зменшуючи їхню готовність або можливість брати участь у фізичних активностях та спорті. Війна призвела до соціальних викликів, таких як втрата близьких, зміни умов життя та економічної нестабільності. Ці чинники впливають на інтерес жінок до спорту та можливості для його зайняття.Тому ГО United by Sport розробляє та імплементує програми та ініціативи для підтримки емоційного здоров'я жінок у спорті в умовах війни.
  4. Міжнародний обмін досвідом. У період повномасштабної війни відсутність обміну ідеями та досвідом може призводить до браку новаторства в розвитку жіночого спорту, зокрема футболу. Відсутність доступу до передового досвіду може гальмувати впровадження ефективних методик тренувань, роботи із жінками під час війниДо уваги варто взяти й створення можливостей для обміну ідеями та досвідом з міжнародними експертами.
  5. Формування спортивних структур для дівчат. Відсутність підтримки утверджує гендерні стереотипи, які обмежують участь жінок у футболі та спорті взагалі. Це має ширший соціокультурний вплив, викликаючи перешкоди для розвитку жіночого футболу в суспільстві. Допомогти у розвʼязанні цього питання допоможе створення і розвиток інфраструктури для залучення дівчат до футбольних команд та спортивних заходів. 

Роль ГО “Обʼєднані спортом” у популяризації жіночого спорту

Громадська організація “Обʼєднані спортом” прагне зробити вагомий внесок у розвиток гендерно-рівних підходів у спорті, зокрема через приклад розширення можливостей жіночого футболу в Україні, розкриваючи потенціал та сприяючи підвищенню рівності у цьому захоплюючому виді спорту.

Мета нашої програми “Дівчата та жінки у спорті” полягає в створенні умов для повного та рівного розвитку жіночого спорту, зокрема через футбол як один із найдоступніших видів спорту, забезпечуючи жінкам та дівчатам:

  • гендерну рівність та можливості для активної участі та досягнення результатів у цій галузі;
  • підвищення ментального та фізичного здоров’я за допомогою спорту через футбол;
  • розширення ком'юніті для обміну досвідом;
  • зрозумілу комунікацію та популяризацію тематики жіночого футболу серед дівчат;
  • сервіси для участі жінок у футболі.