EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

EN

  • EN

  • icon

    UA

  • EN

  • icon

    UA

Що впливає на успіх жінок у спорті: тенісистка Аліса Дуброва поділилась секретами

Що впливає на успіх жінок у спорті: тенісистка Аліса Дуброва поділилась секретами

У межах нашої програми "Дівчата у спорті" United by Sport підвищує рівень фізичного та ментального здоровʼя дівчат, надає можливість займатись різними видами спорту, підтримує розвиток тренерів та тренерок, а також руйнує стереотипи щодо поділу спорту на чоловічий та жіночий.

У цьому матеріалі ГО “Обʼєднані спортом” продовжує популяризувати розвиток жіночого спорту і розповідати про жінок у спорті. 

Ми поспілкувалися з Алісою Дубровою – професійною гравчинею у настільний теніс, співзасновницею руху "Шлях Чемпіонки" про її шлях, роль тренера та як вплинула війна на жіночий спорт. Аліса також відповідальна за стратегію у спорті в Євразійському регіоні та грає у Суперлізі Польщі. 

⚽️До речі, у попередньому матеріалі ми розпитали Анастасію Кліпаченко – чемпіонку світу та віцечемпіонку Європи з пляжного футболу – про подолання стереотипів про "нежіночий" футбол, особливості та виклики пляжного футболу та іще багато цікавого. Більше читайте тут.

“Не просто спорт заради спорту, а всебічний розвиток людини”

Розкажи більше про свою роль у Міжнародному спортивному русі.

Я відповідаю за стратегію у спорті в Євразійському регіоні. Ми допомагаємо тренерам в їхньому тренувальному процесі та професійним спортсменам на шляху розвитку у спорті та в житті. 

У нас є основна команда, яка складається мінімум з 15 людей з різних регіонів Євразії. Це Вірменія, Молдова, є люди з Азії. Це тренери або лідери, які відповідають за клуби або спортсменів. Ми разом створюємо та випускаємо ресурси та навчання різними мовами для допомоги тренерам і спортсменам на рівні Євразії й на локальних рівнях. Також ми намагаємося допомогти різними матеріалами, інвентарем. 

Особисті питання, які не увійшли в інтервʼю: дивіться бліц-відео з Алісою Дубровою

Як відбувається саме навчання? Які види спорту розвиваєте в Україні?

Навчання проходить доволі цікаво, бо на нього можуть приїхати професійні тренери, які вже давно в спорті й виховують чемпіонів у своїй країні. Так само беруть участь і ті, які колись були пов'язані зі спортом і хочуть до нього повернутися. Для тих, хто професійно займається спортом, ми розробляємо різні матеріали, стратегії, як вони можуть підвищити свою діяльність і роботу зі спортсменами. А для інших пропонуємо те, що можна взяти за основу, щоб розвивати у своїй країні. 

Наприклад, в Україні зараз ми розвиваємо нові види спорту як доджбол, корфбол, диск-гольф, фризбі. 

Проводимо тренінги та заохочуємо розвивати непопулярні види спорту. Основна концепція не просто спорт заради спорту, а всебічний розвиток людини через спорт. 

Наприклад, якщо взяти футбол, то лише 1 – 2% футболістів грають на професійному рівні. А що робити 90-99% гравців, які навчалися в спортивній школі? То завдання тренера – закласти правильні цінності.

Про психоемоційну складову жінок у спорті 

У “Обʼєднані спортом” ми також переконані, що спорт не повинен бути лише заради високих досягнень. Особливо це важливо для дівчат та їхнього ментального здоровʼя. Ти як жінка у спорті розкажи на своєму досвіді, як впливає ця психоемоційна складова на дівчат і спорті?

Психологія жінок у спорті дуже відрізняється від психології чоловіків. На нас впливають різні моменти: стосунки з партнером, батьками, навіть відносини з тренером. І дуже важливо працювати над своїми емоціями до того, як ти вийдеш на змагальний майданчик. 

Адже емоційна і психологічна складова – це, мабуть, понад 50% успіху для жінок саме в спорті. Якщо це не проробити, якби ти важко не працював, якби ти не намагався бути успішним і фізично розвиненим, психологія має велике значення. Особливо в настільному тенісі.

Аліса Дуброва

Аліса Дуброва

Як тренер вплинув на вибір спорту Аліси

На мою думку, тренер дуже сильно впливає на цей загальний емоційний комфорт. Як на тебе вплинув твій тренер у виборі спорту, чи він підтримував тебе, чи навпаки? 

Я дуже поважаю свого тренера з дитинства. Раніше я займалася різними видами спорту. Була успішною в баскетболі, в гандболі, в туризмі. Паралельно грала в настільний теніс. Але тренер з настільного тенісу казав, що мені треба визначитись, де я хочу бути професіоналом. 

Я зрозуміла, що я все-таки піду за настільним тенісом. Не тому, що я любила його більше, ніж інші види спорту, а тому, що в мене були хороші відносини з тренером. Він піклувався про мене як батько, постійно питав, як справи, чому мене немає на тренуванні. Навіть коли я зростала як професійна спортсменка, і прийшов час вступати в університет, він допомагав у всьому. Він був не тільки тренером на спортивному майданчику, але й тренером життя. 

Адже тренер – це та людина, яка бачить свого спортсмена більше, ніж батьки чи друзі. Взагалі тренер відіграє важливу роль, на це ми звертаємо увагу особливо зараз під час воєнного стану в Україні.

Нещодавно у нас був випадок, коли до одного тренера з флорболу підійшов батько-військовий і подякував тренеру за те, що тренує його дитину і піклується про неї, коли сам на передовій. Тому особливо зараз тренер може заміняти батька дитині у якихось випадках. 

А як твої батьки вони сприйняли такий вибір спорту?

Мені давали волю й свободу з самого дитинства. Я могла обрати все, що я захочу. Але єдине табу – це бокс або карате, вони боялися такого “нежіночого” вибору. 

Про переломні моменти у карʼєрі

Ти займаєшся спортом з 9 років. Чи були якісь складнощі та переломні моменти на твоєму шляху? 

Звісно, були і є. У мене той момент, коли ти зростаєш і розумієш, що дуже важко працюєш, і повинен щось отримувати за це. На жаль, в нас в країні тоді ще не був розвинений настільний теніс так, щоб ним можна було б заробляти. Я замислювався, що я буду з цим робити. Як заробляти цим видом спорту собі на життя? Але потім почали зʼявлятися різні шляхи, і ці сумніви розвіялися. 

Інший дуже складний момент був, коли я отримала травму на тренуванні. У мене були порвані бокові зв'язки, меніск, і я “випала з тенісу” на 8 місяців. Я думала, що вже не повернуся. У мене була тяжка реабілітація. Це якраз випало на період коронавірусу, коли весь спорт зупинився. Тобто я нічого майже не втрачала. Але потім, коли я вже виходила грати, мені було важко, був страх рухатися біля столу. Однак після цієї травми я заграла ще краще. 

Це є такий момент у спортсмена, коли щось стається переломне на піку активності. Тоді треба зробити декілька кроків назад, щоб знову заграти новими фарбами. 

Про справжню мотивацію

Що тебе завжди мотивує брати ракетку до рук і продовжувати грати? 

Це як залежність. Від цього неможливо відійти. Настільний теніс – це унікальний вид спорту. У нього можна грати протягом всього життя. Я зараз не бачу себе без настільного тенісу. 

Є якісь рецепти, які дає усім конкретно настільний теніс? 

За тенісним столом тобі треба за мілісекунди прийняти рішення. І тому настільний теніс розвиває швидке прийняття рішення та стратегічне мислення. І взагалі, настільний теніс дуже класно впливає на здоров'я, судинну систему та зір. 

У наших програмах ми хочемо мотивувати дівчат займатись спортом і розвіювати гендерні стереотипи. Що ти б могла порадити дівчатам, підліткам, які тільки починають свій шлях у спорті? Яку пораду ти дала б собі 9-річній?

Коли ти починаєш тільки свій шлях у спорту, ти не знаєш, до чого він тебе доведе. Для когось це залишиться хобі, а для кого це буде залежність, яка доведе до пʼєдесталу, професіоналізму. 

Я можу лише сказати, що не повинно мотивувати: гроші, слава, пʼєдестал, гордість. В один момент гроші можуть закінчитися. Багато клубів закрилося під час цих двох кризових моментів в нас в країні – через коронавірус та повномасштабну війну. Зараз я бачу, що під час війни все більше людей зацікавлені займатися спортом. Однак досі є проблеми, пов'язані з фінансуванням та спроможністю. 

Тому ви повинні знайти свою вічну мотивацію всередині рухатися вперед, попри все. Знайти цю музику всередині, яка мотивує зранку вставати, прикидатися, дисциплінуватись. 

Тому я б порадила всім підліткам і дівчатам і хлопцям займатися спортом, тому що це дає тобі:

  • фундамент дисципліни; 
  • стратегічне мислення; 
  • лідерські якості;
  • і, звичайно, класну фізичну форму. 

Може, ти маєш якусь мрію зараз? 

Одна з моїх мрій – це бачити дівчат всебічно розвиненими особистостями, розвивати у них лідерські якості як в спорті, так і в житті, допомогти зрозуміти своє призначення і в спорті, і після спорту.

Тож зараз моя мрія і бажання – щоб у нас була сильна ком'юніті жінок у спорті, яка б підтримувала одне одного, допомагала розвиватися, підійматися після травм або якихось критичних моментів.